Maanantai 18.9.
Sotilaspoliisitutkinto, varusvaihto ja täydellinen varustarkastus. Nam. SP-tutkintoon sisältyi erinäisiä sp-rasteja ja teoriakoe. Teoriakokeessa oli mukana jotain mystisiä kysymyksiä, kuten "mikä on suomen kaupunki?" ja vastausvaihtoehtoina "valkea koski", "punainen kopeloi" ja "musta otti väkisin". Huhupuheiden mukaan kaikki pääsivät läpi tutkinnosta joten ensi lomilla ollaan rekkumerkit käsivarressa.

Tiistai 19.9.
Vartiostokoulutusta koko päivä, palvelus alkoi 08:00 ja loppui vastaavasti 20:20. Sellainen reipas päivä, johon sisältyi autolla ajamista ja aitojen tarkistusta. Ajelimme koko päivän Defenderillä ja kiersimme Parolannummen lähialueella vartioitavia kohteita. Varikoiden kulunvalvontapisteillä vaan istutaan ja peuralla kävellään reipas 6~8km vartiolenkki piikkilanka-aidan vieressä. Joka välissä kerrottiin Suomen kasarmin kulunvalvontaan missä oltiin, minne mentiin ja ilmoitettiin kun oltiin perillä. Kun kaikki kohteet oli kierretty, oli vuorossa kertaus. Vääpeli sanoi kohteen ja jompikumpi autoista lähti kohteelle ja muut seurasivat. Johtoauto myls teki ilmoitukset kulunvalvontaan ja kohteelle saavuttua vääpeli kertoi seuraavan kohteen ja johtoauto vaihtui. Palvelus tosiaan loppui 20:20 ja huomenna samanlainen päivä luvassa. Sen kerran ku ehti sotkuun, oli electroni poissa käytöstä.

Keskiviikko 20.9.
Vartiokoulutus jatkui 08:00 Hämeenlinnan vartiokohteiden esittelyllä. Tätä jatkui iltapäivään saakka, jonka jälkeen tutkittiin pääportin ja esikunnan kulunvalvonnan toiminta. Palvelus loppui jälleen myöhään illalla, jossain puoli ysin paikkeilla.

Torstai 21.9.
Aamulla taas jatkui vartiokoulutus, PsPr:n alueen rakennusten tarkastus ja servusten etsintä oli aamupäivän aiheena. Kymmeneltä olimme varusvaihdossa kuittaamassa Spol-erikoisväijyvarustusta. Saimme sirpaleliivit, pampun, pampun kannattimen, käsiraudat, kotelon ja avaimen, kahdet lakanat ja tyynyliinan ja SP-hihanauhan. Vartiokoulutus jatkui, kunnes neljältä oli tulikasteen aika, vartiovastuu siirtyi vanhalta vartiostolta uusille, eli meille. Heleniuksen kanssa olimme aluksi partio 1, eli K1/vahti. Viiden aikoihin otimme fillarit alle ja suuntasimme kohti pääporttia sirpaleliivit yllä ja ase selässä, siellä vanhat jääkärit jo olivat valmiina lähtemään väijystä viimeistä kertaa. Aseet vartiokopin seinän telineisiin ja sirlit takahuoneeseen, SP-heijastinliivit päälle ja hihanauhat paikalleen, olimme valmiit ensimmäiseen kovaan vartiotehtävään. Tehtäväämme kuului sisääntulevien henkilöiden lupien tarkistus ja listaan kirjaaminen. Välillä tuli jäätäviä tilanteita nimien kanssa. 01:00 vuoro päättyi ja alkoi lepovuoro, takas päävartioon, vähän leipää naamaan ja putkaan nukkuun.

Perjantai 22.9
Ensimmäinen yö päävartion putkissa takana ja K2  odotti, vaatteet niskaan, taukohuoneeseen ja odottamaan uutta listaa, josta näki mitä kierretään ja koska. Lopulta lista saapui ja luvassa oli Ilves ja Peura. Ruokaa naamaan ja kamat kasaan, kohta piti mennä jo. Ilveksen aita nyt oli aika nopeasti kierretty  ja servukset kuittaantuvat helposti. Mutta sitten oli kyseessä viikon urheilusuoritus, Peuran kierto, noin 6~8km kävelylenkki aidan vieressä ja tiepuomeilla käynti. Noin 2½h päästä sai ilon ilmoittaa että "Peuran kierto päättyy". Kierto 2:n jälkeen oli taas portin vuoro, toinen kerta oli jo huomattavasti helpompi. Yllättävän vähän lähti varusmiehiä perjantai-iltana lomille, parkkipaikka oli yli puolillaan mitä erilaisimpia kulkupelejä. Ja jälleen 01:00 vuoro päättyi ja ansaittu lepovuoro odotti.

Lauantai 23.9
Parit olivat vaihtuneet, olin siirretty partio ykkösestä kakkoseen, jonka kierto oli K1/K1. Luvassa oli PsPr:n aidan kierto, lähialueet ja rakennukset pariin kertaan.

Sunnuntai 24.9
Parit vaihtuivat jälleen ja olin Heleniuksen kanssa jälleen pari, mutta partio kakkosessa. K1/K1 ja rakennukset x2, PsPr-aita ja lähialueet tuli jälleen kierrettyä.

Maanantai 25.9
Väijy loppui maanantai-aamuna klo 0900, luovutimme varusteet eteenpäin matkasimme yksikköön. Lepoa, varustarkastus ja varusvaihto.

Tiistai 26.9
Iki-ihana herätys. Liikunnan täyteinen päivä ja aseiden räpläämistä. Rastit haulikosta (Remington 870 Police Magnum) ja pistoolista (FN-80), liikunnassa jalkapalloa ja käsipalloa. Hävisimme ja punnersimme 80, 10x  maalien erotus. Tiistaina takaisin väijyyn, Heleniuksen kanssa special-nakkiin. Kököttään pikkuparolaan työmaakoppiin 18:00-00:00, nakkia lohdutti tieto varmasta vlv:stä. Koppi oli täynnä tavaraa eikä edes televisio näkynyt, onneksi löysimme kelloradion, jonka laitoimme oikeaan aikaan ja radio city soimaan. Jossain vaiheessa vartiopäällikkö tuli kierrokselleen ja myöhemmin tulivat seuraavat vartiomiehet, siinä illan äksöni. Yhden aikaan pääsimme yksikköön nukkumaan. Huomenna taas väijyyn!

Keskiviikko 27.9
Kuudelta ylös, aamupalalle ja väijyyn. Kauhea rumba taas varusteiden kanssa. Olin taasen partio ykkösessä, mutta Virtasen parina. Luvassa oli siis peuran kiertoa ja pääportilla notkoilua. 12:30 alkoi itselläni toinen Peuran kierto, Virtaselle kerta oli ensimmäinen ns. neitsytmatka. Kierto meni kuten aikaisemmin,  lukuunottamatta vikalla puomille mentäessä vastaan kävellyttä metsästäjää haulikon kanssa. Kysyin henkilökorttia tai kulkulupaa. Henkilö sanoi olevansa henkilökuntaa ja jättäneensä lompakon autoonsa. Sanoin että olimme matkalla kumminkin auton suuntaan, joten mennään katsomaan sitä korttia. Menimme jotain "oikoreittiä" keskeltä suota. Kyllä kulkulupa oli kunnossa, toivottavasti ensi kerralla voisi pitää sen mukanaan kun liikkuu puolustusvoimien alueella. Lenkki oli turhan pitkä lisä muuten niin ihanaan peuraan. Iltavuorossa olikin sitten porttia. Virtanen oli innoissaan ulkona hengaamisesta kun väkeä tuli tai palasi. Väen palatessa Virtanen tarkisti varusmieskortteja ja teki näin myös eräille varusnaisille, jotka selvästi olivat iloisella tuulella. Hän tarjosi kortin myös minulle tarkastettavaksi koppiin sisälle. Eipä lukenut painoa varusnaisten kortissa. 01:30 pääsin sitten nukkumaan.

Torstai 28.9
Heräsimme alikersantin iloiseen "herätys! mullon tj 99"-huutoon. Jälleen virtasen kanssa K2/vahti. 1200 merkattu ilveksen aidan kierto ja sen jälkeen sit peuralle. 14:00 oli sitten vartiovastuun vaihto eli 2 tuntia aikaa vetää noin kymmenen kilsaa aitaa. Kun olimme lähdössä alkoi vartiopäällikkö meuhkaamaan yhtenäisestä varustuksesta. Itselläni oli takki, virtasella t-paita, jätin takin siis pois, jonka jälkeen saimme tietää että viemme myös suomen kasarmille ruuan. Olimme 1230 ilveksen aidalla. Vedimme sen melkein juosten 20minuuttiin ja heti Peuralle. Kolmas peuran kierto ekan väijyn aikana, alan oleen wanha konkari jo. Vikalla puomilla Virtanen sai tietää että jää toiseksi viikonlopuksi kiinni. Tupla-gines, nam. Itsehän olin pääsemässä lomille sen pikkuparolan nakin takia. 1h 37min meni peuran kierrossa supervauhdilla. Takaisin palatessa jätin virtasen ilveskallion kulun valvontaan ja otin liikalan messiin sieltä. Lomat odottivat \o/... Tai niin luulin, auto päävartion eteen parkkiin ja tavarat takakontista, sitten kuului "Heikkinen! Te jäätte kiinni!" TUPLAGINES. No säästyypä yks HL myöhemmälle. Helenius jäi myös kiinni ja oli ihan rikki, olihan puhunut vaan koko tiistain erikoisväijyn muijastaan. Onneksi olen sinkku, niin ei hajota tuplaginekset niin paljoa, välillä harmittaa sinkkuus, muttei intti ole paras aika aloittaa parisuhdetta. Kello on nyt 19:58 ja 24:00 alkaa taas pikkuparolassa työmaakoppiväijy, 24-07. Josko tässä koittais nukkua välissä. Joko ens viikolla tai huomenna pääsee lomme, jos perkeleen hyvä säkä käy.

Perjantai 29.9
Vartioimme PP:n kopilla. Yöllä tapahtui yhtä paljon kuin vanhan piian alushousuissa. Yksi rusakko kävi pyörähtämässä, mutta siihen se sitten jäikin. Ainoa ajankulutustapa oli kuunnella radioo ja tehdä biisikulunseurantaa, syömälläkin aika kuluu. Tänään taas uudestaan kopille, ehkä jopa uuteen vartiokoppiin. Aamu oli todella mukava, herättiin lounaalle siinä yhdentoista pintaan ja kukaan ei tiennyt päästäänkö lomille vai ei. Hieno homma, koska alikersantti oli luvannut että ne jotka olivat tiistaina pikkuparolassa pääsevät lomille, muttei niin tietenkään käynyt. Ollaan siis Heleniuksen kanssa koko viikonloppu yöt kopilla ja saan kuunnella joka yö kuinka kotona sais nukkua muijan kanssa lusikka-asennossa. Kyllä sinkkuna on helppoa vaikka tulee tuplagines. Ei tarvi hajoilla niin voimakkaasti. Kesällä sitten katellaan, josko asian suhteen koittais tehdä jotain. LOMA-TJ 7, vanhalla vartiostolla varsinainen TJ 6.

Klo 02:25.. Majoituimme päävartiossa juoppoputkaan patjoinemme, neljä spol-miestä sellasessa 1.8m*4m kopissa, nyt istutaan työmaakopissa ja kuunnellaan radioo. Seuraavan kerran kun herää niin lomaTJ on 6 ja pääsee kotona käymään ekaa kertaa kolmeen viikkoon. Koiratkaan ei varmaan enää tunnista. Ja jos joku välillä ihmettelee kirjoituksien muuttuvia aikamuotoja niin välillä kirjoitan päivän lopuksi ja joskus keskellä päivää.. Tällä hetkellä kirjoitan työmaakopista. Viikon päästä sitten EHKÄ lomille kun pääsee, on kädet kipeenä. Eikä siitä syystä kun te pervot luulette! Kolmen viikon inttipäiväkirjatekstit pitää kirjoittaa uusiks koneelle, tällä hetkellä 6 A4:sta täynnä tekstiä. Eipähän unohda miten kirjoitetaan kynällä, jos koko intin kirjoittaa eka paperille kaikki ja sitten niistä koneelle. Täytyis hommata joku vihko pelkästään päiväkirjoittelua varten, kuulostaa aika neiteilyltä, mutta jo nyt on mukava lukea mitä on tullut kirjoitettua alokasaikana, tiedä sitten millaista on lukea näitä tekstejä 188päivän päästä. TJ 188!

Lauantai 30.9
Nukkumaan aamuseitsemältä ja ekan kerran  ylös yhdentoista aikoihin. Taas nukkumaan kahdelta ja hereille neljältä. Rankkaa väijyä kun ollaan hereillä kuus tuntia ja nukutaan loppuaika, normiväijyssä on juurikin toistepäin. Tänään taas yöksi kopille, viime yönä sentään tapahtui. LVI-asentaja kävi pari kertaa ja VP kerran.

Maanantai 2.10
Megaväijy sunnuntai 21:00 - maanantai 06:00. Kello on nyt 00:30 ja mtv3:n ohjelmat loppuivat, radio pauhaa, väsymys painaa ja jäljellä 5½ tuntia. LOMA TJ 4!! Nukuimme sunnuntaina kahteentoista ja sitten katselimme telkkaria puoli yhdeksään asti, välissä tietenkin syötiin. Huomenna tai siis tänään takas yksikköön. Ollaanhan sitä oltu väijyssä joka toissa viikon torstaista lähtien, pois lukien viime maanantai, silloinkin tosin oltiin päävartiossa mutta vaan aamusta nukkumassa. 10 väijypäivää takana ja tuplagines suoritettuna, ei IT:n jätkät pääse kokeen tälläsiä juttuja. Nyt tulevalla viikolla on asejuttuja ja sit käydään perjantaina ampumassa pistoolilla. Tehokas ampumaetäisyys 15m ja kiinteet tähtäimet, ei voi kohdistaa saati muutenkaan säätää. Osuu jos osuu. Uskaltaiskohan tässä juhlia jo ens viikonloppuvapaata? Vanhat jääkärit sanoivatkin että lomat on varmoja sitten vasta kun on portista ulkona. Varmaanki totta, vähän siltä vaikutti. Sietäis korpin natsat tulla näillä erikoisnakeilla, prkl

TJ 186!

Sunnuntai 8.10

Tänään takas ja huomenna väijyyn, kahden viikon päästä lomille, ellei jotenkin mystisesti nakki napsahda.